Menu
Επιστολή του Φ. Ζαννετίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για προβλήματα στην Ενιαία  Αίτηση Ενίσχυσης 2015 και 2016 από την επιλεξιμότητα στις εκτάσεις βοσκοτόπων

Επιστολή του Φ. Ζαννετίδη…

Επιστολή προς τον ...

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το κορυφαίο ΑΕΙ της χώρας

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, …

Το πανεπιστήμιο Αιγα...

ΚΕΔΕ: ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από την εισήγηση του Γ. Κυρίτση στη συνέντευξη Τύπου

ΚΕΔΕ: ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από τη…

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ...

Σπάνιο φιλμ από τη ζωή στην Σπιναλόγκα, την «φυλακή» των λεπρών πριν από 90 χρόνια!

Σπάνιο φιλμ από τη ζωή στ…

Λίγοι γνωρίζουν τη...

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζη…

Εκπρόσωπος της Ένω...

Θέμα ωρών η ανακοίνωση της κοινωφελούς για 24.291 ανέργους σε 274 δήμους

Θέμα ωρών η ανακοίνωση τη…

Εντός των επόμενων ω...

Το συγκλονιστικό μυστικό του Παντελή Ζερβού -Εθαψαν ζωντανή την κόρη του

Το συγκλονιστικό μυστικό …

Ενα συγκλονιστικό ...

Λάρισα: ''Βόμβες'' από διευθύντρια σχολείου για ρατσιστικά βίντεο στο facebook - Κατηγορεί τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων!

Λάρισα: ''Βόμβες'' από δι…

Θύελλα στην εκπαιδευ...

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή 27/01

Συνεδριάζει η Επιτροπή Πο…

Σας προσκαλούμε στην...

Αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κω μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Αποχή των μελών του Δικηγ…

Απέχουν από τα καθήκ...

Τα παιδιά του ΕΠΑΛ διασκέδασαν με τους Droulias brothers (βίντεο)

Τα παιδιά του ΕΠΑΛ διασκέ…

Oι μοναδικοί Droulia...

Μεγάλα "άλματα" για τον Γ.Σ. Ιπποκράτη τον Κώο - Δύο Ολυμπιονίκες στην Κω (βίντεο)

Μεγάλα "άλματα"…

Συνέντευξη μας παρ...

Prev Next

Πόσο καλά σας ξέρει το facebook;

Πόσο καλά σας ξέρει το facebook;
jumbo-banner

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Stanford μέσω έρευνας και εξειδικευμένου ερωτηματολογίου διαπίστωσαν, πως ίσως τελικά το facebook να μπορεί να ψυχολογήσει το άτομο καλύτερα απ’ ότι κάνουν οι στενοί του φίλοι, η οικογένειά του ή ακόμα και το ίδιο το άτομο.

Το αξιοσημείωτο, αρχικά, είναι ότι, ενώ ο άνθρωπος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να έχει σωστή κρίση και να μπορεί να κάνει έξυπνη παρατήρηση των ανθρώπων γύρω του, με στόχο την επίτευξη καλύτερων σχέσεων, σε αυτό το κομμάτι έρχεται να κερδίσει το παιχνίδι ένα κοινωνικό δίκτυο ή πιο απλά οι υπολογιστές.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει, επειδή ένας υπολογιστής στερείται το φίλτρο της προκατάληψης και της μεροληψίας και έχει την ικανότητα και την απόσταση να κρίνει στεγνά και χωρίς παρεμβολές τη συμπεριφορά ενός ατόμου μας αναφέρει το clickatlife.gr.

Τα «likes» δεν είναι τυχαία κουμπιά
facebook-like-hearts

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι μελετητές διέδωσαν μέσω facebook ένα ερωτηματολόγιο, τα πορίσματα του οποίου είχαν στόχο να εντοπίσουν τα επίπεδα ειλικρίνειας, ευσυνειδησίας, εξωστρέφειας, ευχαρίστησης και νευρικότητας σε κάθε άτομο που συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο.
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος που περιλάμβανε τα αποτελέσματα κάθε ατόμου, βάση των 5 προαναφερθέντων στοιχείων, αλλά και τα likes του κάθε ατόμου σε αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο σε τομείς που είχε δώσει πρόσβαση το ίδιο το άτομο.

Για την καλύτερη δε, σύνδεση των likes με τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν likes σε κοινές αναρτήσεις μεταξύ του δείγματος, ώστε να μπορούν να τα σχετιστούν με τα πορίσματα του ερωτηματολογίου. Όσο περισσότερα τα likes, τόσο πιο ακριβής ο αλγόριθμος και τα συμπεράσματά του.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει ότι με μόνο 10 likes, ο υπολογιστής ξεπερνάει σε ακρίβεια την κρίση ενός συναδέλφου του ατόμου, με 150 likes την άποψη της οικογένειας του ατόμου και με 300 likes, ξέρει καλύτερα το άτομο, ακόμα και από το σύντροφό του.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι, το facebook μοιάζει να γνωρίζει τα άτομα και τις προτιμήσεις τους καλύτερα και από τα ίδια τα άτομα.
Εν ολίγοις, το δείγμα κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις για την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει μέσα στην εβδομάδα
και την ικανοποίηση που νιώθει από τη δουλειά του.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα (από τις προσωπικές απαντήσεις του κάθε ατόμου και την εικόνα του υπολογιστή) αποδείχθηκε ότι το facebook ερμηνεύει καλύτερα τις συμπεριφορές του ατόμου, καθώς στερείται ενός βασικού παράγοντα αλλοίωσης, που είναι η τάση να ωραιοποιεί το άτομο την εικόνα του, δίνοντας, άθελά του, λάθος στοιχεία και αντιλαμβανόμενο διαφορετικά τις συνήθειές του.

Οι υπολογιστές και οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναισθήματα
upologistis

Εν κατακλείδι, αν και τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τους ίδιους τους ερευνητές η αλήθεια είναι ότι υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτή την ακρίβειά τους. Κατ’ αρχάς, ένας υπολογιστής δεν ξεχνάει ποτέ και τίποτα, εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που κρίνει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους βάση κυρίως των πρόσφατων εμπειριών του. Ο υπολογιστής δίνει το ίδιο βάρος σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει, δεν έχει προσωπική ιστορία που να επηρεάζει την κρίση του, δεν κρίνει θετικά ή αρνητικά μια κίνηση και δεν συμπαθεί ή αντιπαθεί κανένα. Έχοντας γλιτώσει λοιπόν, από την υποκειμενικότητα της κρίσης μπορεί και βγάζει αντικειμενικά και λεπτομερειακά πορίσματα.

Ωστόσο, ένας υπολογιστής, όσο ακριβής και σχολαστικός και να είναι δε μπορεί να τα κάνει όλα. Δε μπορεί να «διαβάσει» τις γκριμάτσες ενός ατόμου, ούτε και να αισθανθεί αυτά που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ένα άτομο.
Επιπλέον, μια τέτοια έρευνα μπορεί να έχει δείγμα, μόνο, νεαρής ηλικίας (και όχι μεγαλύτερης), το οποίο κάνει εκτενή χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Τέλος, η αλήθεια παραμένει και όσο ελλιπής και να είναι η κρίση ενός υπολογιστή, με τη βοήθεια ενός απλού αλγορίθμου μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς είναι απαλλαγμένος από ιδέες και κουλτούρες απέναντι στο φύλο, την καταγωγή ή τη φυλή που ανήκει το άτομο, κρίνοντας το άτομο ως τέτοιο και μόνο.

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός