Menu
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το Υπουργείο Υγείας παίρνει γιατρούς από τη Σύμη και την Κέφαλο για να καλύψει ανάγκες σε άλλα νησιά»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το Υπουρ…

Τον τερματισμό της...

Επανεκκίνηση στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας στο βόλεϊ

Επανεκκίνηση στο πρωτάθλη…

Το Σάββατο 21 Ιανο...

Συνάντηση Αβραμόπουλου με δημάρχους νησιών για το προσφυγικό

Συνάντηση Αβραμόπουλου με…

Συνάντηση του επιτ...

«Έξυπνο» κουτί για χάπια κατασκεύασαν μαθητές στην Ρόδο

«Έξυπνο» κουτί για χάπια …

Μαθητές γυμνασίου ...

Νέα επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς με πρόταση - πακέτο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Νέα επιστολή Τσακαλώτου σ…

Νέα επιστολή προς ...

Μέσω πανελληνίων εξετάσεων η εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα

Μέσω πανελληνίων εξετάσεω…

Η εισαγωγή στο Λιμεν...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! Οι τρεις ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ που έχασαν τη ζωή τους στα ΙΜΙΑ...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! Οι τρεις ΑΞΙ…

Δεν πρέπει να ξεχν...

Ανάλυση DNA και μέσω κινητού τηλεφώνου!

Ανάλυση DNA και μέσω κινη…

Καθώς όλα τα πράγμ...

Πώς να ξαναερωτευτείς τον σύντροφό σου

Πώς να ξαναερωτευτείς τον…

Είναι σχεδόν κανόν...

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραμματική Σύμβαση με τον ΣΕΤΕ, για δράσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας

Το Περιφερειακό Ταμείο Αν…

Στις 25 Ιανουαρίου...

Εφαρμόζεται στο Νότιο Αιγαίο το εκπαιδευτικό σύστημα της «Μαθητείας» για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)

Εφαρμόζεται στο Νότιο Αιγ…

Tην Τρίτη, 17 Ιανο...

Prev Next

Υδρογεννήτρια - Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Υδρογεννήτρια - Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος
jumbo-banner

Η Ελλάδα πληρώνει πολλά για να παράγει ενέργεια. Τα περισσότερα εργοστάσια της ΔΕΗ  δουλεύουν με απαρχαιωμένη μέθοδο (λιγνίτη , άνθρακα, μαζούτ) και ένα μικρό ποσοστό εκμεταλλεύονται φυσικές πηγές ενέργειας π.χ το νερό.(υδροηλεκτρικά)
Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια μέθοδοι παραγωγής ενέργειας οι οποίοι κοστίζουν πολύ λιγότερο, είναι οικολογικοί  και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην παραγωγή ενέργειας στην χώρα μας, γιατί από μόνη της μας δίνει απλόχερα τους φυσικούς της πόρους.
Ενέργεια μπορεί να παραχθεί από τον ήλιο(ηλιακή), τον αέρα(αιολική), το νερό(υδροηλεκτρική) και το υπέδαφος (γεωθερμική). Τι από όλα αυτά δεν έχουμε πλούσιο στην χώρα μας? Ήλιο? Με μέσο όρο ηλιοφάνειας τις  6 ώρες τη μέρα? Αέρα χειμώνα καλοκαίρι? Ποτάμια? Κατάλληλο έδαφος για γεωθερμική ενέργεια? Θαλάσσια και υποθαλάσσια ρεύματα?
Γιατί λοιπόν σε μια χώρα που μας δίνει όλες τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούμε τους πόρους της είμαστε ενεργειακά ακόμη στον μεσαίωνα?


Ξέρω τι θα σκεφτείτε..υπάρχουν συμφέροντα..πολιτικές σκοπιμότητες και παρασκήνιο πίσω από κάθε προσπάθεια να προχωρήσουμε έστω και λίγο μπροστά.  Και δεν μιλάω για την εκμετάλλευση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου που υπάρχει κάτω από τις Ελληνικές θάλασσες γιατί εκεί περιπλέκονται πολύ τα πράγματα αφού θίγουν συμφέροντα ηγετικών χωρών, και πρέπει ο κάθε χειρισμός να γίνεται κατόπιν «άδειας» από τον «μπαμπά» ΗΠΑ και την «μαμά» Ρωσία, που καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν κάθε πηγή ενέργειας στον πλανήτη, δημιουργώντας ακόμα και πολέμους, με οποιαδήποτε δικαιολογία… το καταλαβαίνουμε, ηλίθιοι δεν είμαστε…
Μιλάω για την εγχώρια κατανάλωση, όπου άριστα θα μπορούσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της να καλυφθεί από τις παραπάνω μορφές παραγωγής ενέργειας. Και μην μου πείτε ότι υπάρχει κρίση και δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων γιατί ούτε πριν 15-20 χρόνια έγιναν τέτοια έργα παρότι τα χρήματα εισέρεαν στην Ελληνική αγορά και στο Ελληνικό κράτος γενικότερα. Τεχνογνωσία υπάρχει και αν δεν υπάρχει μπορεί να αποκτηθεί.

Γιατί λοιπόν «κολλάει» όποιος προσπαθήσει να φτιάξει κάτι καινοτόμο σε αυτή την χώρα? Κάτι που ο πολίτης θα το πληρώσει φθηνά και το κράτος θα απαλλαγεί από εισαγωγές και δαπανηρές μεθόδους. Ποιους εξυπηρετεί τελικά? Γιατί συναντάει μόνο εμπόδια ο ιδιώτης αντί για κίνητρα? Γιατί το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους δικούς του πόρους? 
Γιατί δεν υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ! Γιατί δεν υπάρχει ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ με την κυριολεκτική του έννοια και όχι αυτή που καπηλεύονται μερικοί , γιατί κι εμείς όμως οι πολίτες και οι ιδιώτες, θέλουμε «το φαί έτοιμο στο πιάτο» και ελάχιστοι παλεύουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά.
Κι αν τελικά δεν μπορούμε εμείς ας φέρουμε αυτούς που μπορούν. Και να μάθουμε από αυτούς.

Υπάρχουν εταιρίες που εφάρμοσαν νέες τεχνικές παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα που θα μπορουσαμε να τις φέρουμε στην Ελλάδα και παράγουν ρεύμα τουλάχιστον εκεί που «πονάνε» τα δίκτυα της ΔΕΗ. Δηλαδή στα νησιά.
Στα εκατοντάδες Ελληνικά νησιά που με την πρώτη κακοκαιρία μένουν χωρίς ρεύμα παρότι το τιμολόγιο το πληρώνουν χρυσό!
Την παρακάτω εταιρία την παρακολουθούσα από ένα άρθρο που βρήκα τυχαία στο ιντερνέτ  πριν από 8 χρόνια, και τους είχα στείλει τότε ένα email να μου δώσουν περισσότερες  πληροφορίες για τον καινοτόμο τρόπο παραγωγής ενέργειας από την θάλασσα και τα υποθαλάσσια ρεύματα.
Η εταιρία Marine Current Turbines  ανέπτυξε και κατασκεύασε τα SEAGEN, μεγάλες υδρογεννήτριες όπου το μεγαλύτερο τους μέρος βυθίζεται κάτω από την θάλασσα, το υποθαλάσσιο ρεύμα κινεί τους έλικες οι οποίοι με την σειρά τους δίνουν την ενέργεια σε μία μονάδα κοντά στην στεριά όπου την μετατρέπει σε ρεύμα. Κάθε υδρογεννήτρια με 2 έλικες μπορεί να τροφοδοτεί ρεύμα που καταναλώνουν 500 σπίτια. Ένα μεγάλο χωριό δηλαδή 2000 κατοίκων. Η κάθε μία από αυτές! Να φανταστείτε πως μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και 10 σε μια απόκρημνη πλευρά ενός νησιού όπου έτσι και αλλιώς δεν εκμεταλλεύεται την παραλία του.  
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας μου είχε επισημάνει πως η μορφολογία της Ελλάδας είναι ίσως το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για την εφαρμογή αυτή, καθώς ανάμεσα στα νησιά δημιουργούνται ήπια υποθαλάσσια ρεύματα  τα οποία, είναι αυτά που αποδίδουν και καλύτερα στις συγκεκριμένες υδρογεννήτριες,  χωρίς να καταστρέφουν τον βυθό και το οικοσύστημα, καθώς οι περιστροφή των ελίκων γίνεται με 4 ως 6 χιλιόμετρα την ώρα ταχύτητα.
Δεν μου ανέφερε το κόστος ,καθώς τότε το εγχείρημα ήταν σε πειραματικό στάδιο αλλά μου είπε πως η παραγωγή ίδιων μεγαβάτ με ένα Εργοστάσιο στην Βρετανία κοστίζει 70% παραπάνω από ότι με τις υδρογεννήτριες της εταιρίας του ενώ το κόστος αγοράς και τοποθέτησης θα είναι πολύ μικρότερο από την κατασκευή και συντήρηση ενός εργοστασίου.

Νομίζω πως παρόμοιες τεχνολογίες υπάρχουν για όλους τους τομείς ενέργειας.  Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται θα τις βρει και θα τις εφαρμόσει..eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

2 σχόλια

  • Νικηφόρος Πιτταράς
    Νικηφόρος Πιτταράς Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014 18:26 Απάντησε

    Λόγο του ότι η περιστροφή των ελικών γίνεται πάρα πολύ αργά (4χιλ/ώρα περίπου) και δεν δημιουργεί αναταράξεις, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στο οικοσύστημα που να κινδυνεύουν ψάρια ή θαλάσσια φυτά.

  • Επωνημος!
    Επωνημος! Δευτέρα, 06 Ιανουάριος 2014 00:50 Απάντησε

    Και ποσα ψαρια θα πεθανουν ετσι Κυριοι?

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός