Δεδομένα της Google έγιναν καπνός εξαιτίας… κεραυνών

Αύγουστος 22, 2015
jumbo-banner
Δεδομένα χρηστών που φυλάσσονταν στα κέντρα της Google στο Βέλγιο σβήστηκαν έπειτα από τετραπλό χτύπημα κεραυνού. Κάτι τέτοιο, είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί χρήστες να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε αρχεία που είχαν αποθηκεύσει στο ψηφιακό «σύννεφο» (cloud) της εταιρείας.

Τα συγκεκριμένα κέντρα δεδομένων διαθέτουν ισχυρή αλεξικέραυνη προστασία. Ωστόσο το σχετικά σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο των τεσσάρων διαδοχικών κεραυνών ήταν αρκετό ώστε να προκαλέσει βλάβες, παρά το γεγονός ότι οι κεραυνοί δεν χτύπησαν το ίδιο σημείο.

Όταν οι κεραυνοί έπληξαν το… cloud

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της αλεξικέραυνης προστασίας από τη βρετανική εταιρεία Orion, ο κεραυνός μπορεί να πλήξει καλωδιώσεις παροχής ρεύματος ή τηλεπικοινωνιών οι οποίες καταλήγουν σε ένα από τα τέσσερα κτίρια της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν χτυπήσει το ίδιο το κτίριο μπορεί να προκαλέσει βλάβες… εξ αποστάσεως.

«Αν οι καλωδιώσεις χτυπηθούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις, τότε το ηλεκτρικό φορτίο από την εκκένωση του κεραυνού μπορεί να μεταφερθεί στο κέντρο δεδομένων καίγοντας οτιδήποτε περιέχει αυτό» αναφέρει ο Τζάστιν Γκέιλ από την Orion.

Η υπηρεσία Google Compute Engine, γνωστή και ως GCE, του αμερικανικού κολοσσού επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν αρχεία και δεδομένα στο ψηφιακό της «σύννεφο» (cloud).

Σε διαδικτυακή ανακοίνωση η εταιρεία δήλωσε ότι οι κεραυνοί επηρέασαν μόνιμα δεδομένα που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε μόλις το 0,000001% των δίσκων της.

«Παρά το γεγονός ότι τα αυτόματα βοηθητικά συστήματα ανέκτησαν την ηλεκτροδότηση ταχύτατα και ότι τα συστήματα αποθήκευσης είναι σχεδιασμένα ώστε να συνοδεύονται από ενεργειακή υποστήριξη ασφαλείας, ορισμένα δεδομένα τα οποία είχαν πρόσφατα καταχωρηθεί, βρίσκονταν αποθηκευμένα σε συστήματα αποθήκευσης τα οποία ήταν πιο ευάλωτα σε διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης εξάντλησης των συνδεδεμένων μπαταριών» αναφέρει η Google στην ανακοίνωσή της. 

Έσπευσε να προσθέσει ακόμα, ότι πρόκειται να αναβαθμίσει το hardware της και να βελτιώσει την ανταπόκρισή της για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων προκειμένου να περιορίσει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μελλοντικής απώλειας δεδομένων.

«Μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων, όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» σχολιάζει από την πλευρά του ο διευθυντής μηχανικής Τζέιμς Γουίλμαν, από την εταιρεία Future-Tech η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και στην ασφαλή λειτουργία κέντρων δεδομένων. «Αν το χτυπήσουν τέσσερις ισχυροί κεραυνοί, τότε πραγματικά οι βλάβες στις εγκαταστάσεις δεν αποτελούν έκπληξη».

Πηγή: tovima.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot