Menu

Aφαντενό Παραδοσιακό Μελεκούνι «Μιχάλης»

Aφαντενό Παραδοσιακό Μελεκούνι «Μιχάλης»
jumbo-banner

Ακριβώς δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που η οικογενειακή επιχείρηση «Αφαντενό Παραδοσιακό Μελεκούνι-Μιχάλης» παρέδωσε την πρώτη της παραγγελία.

Ήταν 11 Ιανουαρίου 2003 όταν τα πρώτα μελεκούνια για γάμο ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν…

Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση του κ. Μιχάλη Λόγγου στα Αφάντου συνεχίζει να δημιουργεί μελεκούνια για κάθε κοινωνική εκδήλωση όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πολύ σύντομα όμως τα προϊόντα της θα ταξιδέψουν και στο εξωτερικό καθώς η ζήτηση μεγαλώνει και η παραγωγή αναγκαστικά  αυξάνεται!

Σήμερα η επιχείρηση «έχει περάσει» στα χέρια των δύο παιδιών του ιδρυτή. Ο Δημήτρης και ο Λευτέρης Λόγγος, συνεχίζουν με αγάπη αυτό που δημιούργησε ο πατέρας τους, προσπαθώντας να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την επιχείρηση.

Όλα ξεκίνησαν σε ένα καφενείο στο χωριό Αφάντου της Ρόδου τον Νοέμβριο του 2002 καθώς μέσα στη συζήτηση μιας παρέας έγινε αναφορά στο Παραδοσιακό Μελεκούνι της Ρόδου.

Σε εκείνη την παρέα ήταν και ο κ. Μιχάλης Λόγγος ένας άνθρωπος που στηρίζει τα ήθη, τα έθιμα και αγαπά τις παραδόσεις του νησιού μας. Θέλοντας να διατηρήσει την παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εργαστήριο για την παραγωγή μελεκουνιού. Το εργαστήριο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 στο χωριό Αφάντου και μετά από πολλές δοκιμές στη συνταγή,  στις 11/01/2003 παραδόθηκε και η πρώτη παραγγελία για γάμο.

«Από τότε έως σήμερα παράγουμε το μελεκούνι επιλέγοντας τα πιο αγνά υλικά και με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής εξυπηρετώντας γάμους, βαφτίσεις και κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση» δηλώνει στη «Ρ» ο γιός του ιδρυτή , Λευτέρης Λόγγος.

Πως γίνεται το μελεκούνι
Η διαδικασία παρασκευής του μελεκουνιού έχει ως εξής: Το μέλι εισάγεται σε δοχείο και θερμαίνεται μέχρι το απαιτούμενο σημείο βρασμού. Το σουσάμι, πριν την ανάμειξή του με το μέλι, ψήνεται σε φούρνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να ανακατεύεται συνέχεια ώστε να μην φθάσει σε θερμοκρασία που θα καταστραφούν ή θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του.

«Αναμειγνύουμε το ψημένο σουσάμι με το μέλι στην προβλεπόμενη αναλογία, προσθέτουμε τις υπόλοιπες ύλες υπό συνεχή ανάδευση, βράζουμε το μίγμα έως ότου ομογενοποιηθεί και γίνει μια συμπαγής μάζα. Μετά την ολοκλήρωση της θερμικής επεξεργασίας του μίγματος, το τοποθετούμε σε καλούπια για να μορφοποιηθεί με παραδοσιακό τρόπο.

Το μορφοποιημένο μίγμα παραμένει στην επιφάνεια, έως ότου η θερμοκρασία μειωθεί αρκετά και αποκτήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να είναι έτοιμο να τεμαχισθεί. Αφού τεμαχισθεί το μίγμα, τα μελεκούνια συσκευάζονται ανά τεμάχιο στο χέρι με παραδοσιακό τρόπο» εξηγεί ο κ. Λόγγος.

ημειώνεται ότι η ποσότητα παραγωγής της επιχείρησης διαφέρει από μήνα σε μήνα αλλά αυξάνεται στο σύνολο από χρονιά σε χρονιά, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό εκτός από περιοχές της Ελλάδας να μπορεί να στέλνει και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ζήτηση.

Μία διαχρονική αξία…
Το μελεκούνι ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Για την παρασκευή του απαιτείται δωδεκανησιακό μέλι, φυσικό σουσάμι, αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι ή περγαμόντο και διάφορα μυρωδικά.

Κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματά του τη στιγμή που το γεύεσαι. Μοιάζει με παστέλι αλλά είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στον τρόπο παρασκευής. Επίσης δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο νησί μας κατά τους γάμους οι γυναίκες του χωριού από το οποίο καταγόταν το ζευγάρι συγκεντρώνονταν όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές έφτιαχναν τα μελεκούνια, τα οποία προσέφεραν στα καλέσματα, στο στρώσιμο των κρεβατιών αλλά και στην εκκλησία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα, διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι, μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια. Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε του σουσαμιού μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη. Σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Β1, Β2, νιασίνη, φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.

Όσο για το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία. Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που προσφέρει αυτούσια η φύση. Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού, προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία, χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του έλκους.

Ο κ. Μιχάλης Λόγγος  που δημιούργησε  την επιχείρηση

Ο κ. Μιχάλης Λόγγος που δημιούργησε την επιχείρηση


Η ΡΟΔΙΑΚΗ 
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή