Menu

Δολοφόνησαν υπόπτους για το σκάνδαλο της FIFA

Δολοφόνησαν υπόπτους για το σκάνδαλο της FIFA
jumbo-banner

Οι Αργεντινοί Ούγκο και Μαριάνο Γίνκις, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων έξι συλληφθέντων στη Ζυρίχη, στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους έξω από το Μπουένος Άιρες.

Ο Ούγκο Γίνκις και ο γιος του Μαριάνο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μπουένος Άιρες, ήταν ιδιοκτήτες της εταιρείας διαφημίσεων «Full Play», η οποία είχε ειδικότητα στα τηλεοπτικά δικαιώματα και συνεργαζόταν επί χρόνια με την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Να σημειωθεί ότι οι Αρχές της Αργεντινής είχαν αποφασίσει να εκδώσουν τους Γίνκις στις ΗΠΑ, για να συνεχιστεί η έρευνα αναφορικά με τη FIFA, ωστόσο οι δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί λίγο πριν ταξιδέψουν.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, καθώς οι Γίνκις είχαν χαρακτηριστεί ως «βασικοί ύποπτοι» για την υπόθεση εξαιτίας της οποίας ο Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Σκάνδαλο δωροδοκίας και μαύρου χρήματος

Όλα ξεκίνησαν όταν το FBI, σε συνεργασία με την αστυνομία της Ελβετίας, προχώρησε στη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αδικήματα που διαπράχθηκαν μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα που είναι ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο εμπλέκονται στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, τα οποία κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν οι Τζέφρι Γουέμπ, Εουχένιο Φιγουερέδο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστας Τάκας, Ράφαελ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολάς Λεόζ.

Παράλληλα, ως εμπλεκόμενοι παρουσιάζονταν και οι Αλεχάντρο Μπουρθάκο, Ααρόν Ντάβιντσον, Ούγκο και Μαριάνο Γίνκις, ενώ επίσης είχε συλληφθεί ο Χοσέ Μαργιλιές, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μεσάζων που διευκόλυνε τις παράνομες πληρωμές.

«Θέλω μόνο το καλό του ποδοσφαίρου»

«Αγαπώ τη FIFA περισσότερο από οτιδήποτε και θέλω μόνο το καλό της. Αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για το καλό του ποδοσφαίρου. Η εντολή (σ.σ.: η επανεκλογή του δηλαδή) που μου δόθηκε φαίνεται πως δεν υποστηρίζεται από όλους. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλώ έκτακτο συνέδριο για να αποφασίσουμε τον αντικαταστάτη μου» είχε αναφέρει ο Μπλάτερ στις 2 Ιουνίου, όταν και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο πρώην ηγέτης της FIFA ήταν επί 17 χρόνια στην προεδρία της συνομοσπονδίας και σχεδόν 35 χρόνια στους κόλπους της (σ.σ.: στη θέση του γραμματέα αρχικά).

Πάντως, το νέο κογκρέσο, κατά το οποίο θα αποφασιστεί ο διάδοχος του Μπλάτερ, θα διεξαχθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016 (σ.σ.: θα κλειδώσει οριστικά από την Εκτελεστική Επιτροπή). Την ίδια ώρα οι Αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

zougla.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή