Menu

«Αφεντικό» στο ποδόσφαιρο η πολιτεία: Πρόστιμα έως 25 εκατ. ευρώ για τη βία στα γήπεδα!

«Αφεντικό» στο ποδόσφαιρο η πολιτεία: Πρόστιμα έως 25 εκατ. ευρώ για τη βία στα γήπεδα!
jumbo-banner

Επιστρέφει το ιδιώνυμο - Ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει τη διεξαγωγή αγωνιστικών, την παρουσία οπαδών, όπως και να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα - Ποια τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας

Το νομοσχέδιο για το νέο αθλητικό νόμο έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Όπως επισήμανε με δήλωση του: «Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τα αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, και τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την Πρόεδρο της Βουλής, θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του. Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο».

Ο ρόλος της Πολιτείας ισχυροποιείται και θα έχει δυνατότητα παρέμβασης και στη διεξαγωγή των αγώνων. Ο υπουργός δύναται να επιβάλλει πρόστιμα και σε σοβαρές περιπτώσεις να ανακαλεί την αναγνώριση σωματείων, αθλητών αλλά και των ΠΑΕ. Θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει τη διεξαγωγή αγωνιστικών, την παρουσία οπαδών, να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα και να απαγορεύει τη συμμετοχή των ομάδων και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και στα ΜΜΕ για «παρότρυνση, υποκίνηση, ή ενθάρρυνση» σε επεισόδια. Τα ποσά από τα πρόστιμα θα διατίθενται για προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.

Απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε όσες λέσχες δεν βρίσκονται υπό νόμιμη λειτουργία, καθώς και σε οποιονδήποτε σύνδεσμο οπαδών.

Το ιδιώνυμο ισχύει αν ο δράστης των επεισοδίων διαθέτει όπλο ικανό να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και αν προκύπτει για το πρόσωπό του αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή σε σε διάπραξη νέων εγκλημάτων. Επίσης, η ποινή μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που προβλέπεται σε περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς. Οι ποινές δεν μετατρέπονται, ενώ σε περίπτωση αναστολής, προβλέπεται κατ' οίκον περιορισμός.

Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε πρωταθλήματα ή Κύπελλα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αν δεν υπάρχει βεβαίωση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για τη λειτουργία των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου έχουν πέντε μήνες για να ανασυγκροτηθούν, προκειμένου να αποτελούνται μόνο από τακτικούς δικαστές. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα ορίσει εισαγγελέα πρωτοδικών ως υπεύθυνο δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Η ΕΠΟ συμφώνησε για την ανασυγκρότηση και για το λόγο αυτό συμπεριλήφθηκε στο παρόν νομοσχέδιο, καθώς όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το αυτοδιοίκητο θα αποφασιστούν μετά τη συνάντηση με τον Πλατινί.

Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει στον υπουργό και την ΕΕΑ εκθέσεις που σχετίζονται με χειραγωγημένους αγώνες. Η ΕΕΑ ή ο υπουργός, έτσι, θα μπορεί να «κόβει» συγκεκριμένες ομάδες από τη συμμετοχή τους στο κουπόνι του στοιχήματος και να μεταθέσει τον αγώνα τους.

protothema.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή