Menu
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ …

Έχουμε τη χαρά να σα...

Γ.ΚΙΤΣΗΣ:  ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ?

Γ.ΚΙΤΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗ…

1)Απορρίφθηκε απο το...

Συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΚΕ για το καλάθι του αιγαιακού πρωινού και τον τουρισμό εμπειρίας

Συνεργασία Περιφέρειας Νο…

Γιώργος Χατζημάρκο...

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης του Ράμα σε κύκλωμα μαφιόζων που διακινούσαν ναρκωτικά – Πολιτική βόμβα με ένταλμα σύλληψης

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης τ…

Στενός συνεργάτης ...

Σημαντική διάκριση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Στ.Καραταπάνη και Γ. Ντέτσκα

Σημαντική διάκριση των γι…

Στο πρόσφατο Πανελ...

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις συνεχείς επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού Donald Trump: «Έχετε "χτυπήσει" νούμερα ρεκόρ στον τουρισμό»

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικα…

Ο Έλληνας Πρωθυπου...

video από την επιχειρησιακή εκπαίδευση της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»

video από την επιχειρησια…

Ένα εντυπωσιακό ...

Δέσμευση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου στον Αγροτικής Ανάπτυξης και έκκληση προς τους Δήμους να συνεργαστούν για την επιτυχή εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών

Δέσμευση του Περιφερειάρχ…

Το ζήτημα επείγει,...

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λειτουργίας τῶν κατηχητικῶν

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λ…

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ...

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγαρη: «Ενώ κοιμόμουν έπαθα επιληπτική κρίση. Το μόνο που θυμάμαι…»

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγα…

«Ήταν Δευτέρα, μια...

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέπει να βιαστείς να ξανακάνεις σχέση, σύμφωνα με την επιστήμη

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέ…

Ο πληρης και πιο ειλ...

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου στεγάστρου στις εγκαταστάσεις διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου…

Ο Δήμος Κω κινείτα...

Prev Next

Εισφορές και σύνταξη α λα καρτ για τους αγρότες-H κυβερνητική πρόταση για ασφαλιστικό-φόρους

Εισφορές και σύνταξη α λα καρτ για τους αγρότες-H κυβερνητική πρόταση για ασφαλιστικό-φόρους
jumbo-banner

Τρεις επιλογές ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους αγρότες, για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Τι προβλέπει για τις εισφορές και τη σύνταξη. Υπό την δαμόκλειο σπάθη των δανειστών οι κινήσεις. Στο τραπέζι και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Εισφορές αλλά και σύνταξη α λα καρτ περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί στους αγρότες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξουν τα μπλόκα.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη επεξεργαστεί σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Πρόκειται στην ουσία για τρεις διαφορετικές δυνατότητες επιλογής εισφορών, που οδηγούν όμως σε συντάξεις τριών ταχυτήτων, καθώς όσο χαμηλότερες είναι, τόσο μικρότερες συντάξεις θα λάβουν.

Βέβαια, η νέα βελτιωμένη πρόταση που θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των αγροτών κατά τη σημερινή συνάντηση πρέπει αφενός να ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αφετέρου να μην οδηγεί σε ανατροπή των οικονομικών δεδομένων του νέου ασφαλιστικού, καθώς εκτός από το εσωτερικό μέτωπο υπάρχει και το μέτωπο με τους πιστωτές, οι οποίοι εμφανίζονται με ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις.

Έτσι, κι ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα μία από τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες να είναι 10% (με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις), τελικά φαίνεται πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και η πρώτη κατηγορία αναμένεται να αφορά εισφορές για κύρια σύνταξη της τάξης του 12%. Η δεύτερη θα οριστεί στο 15% του φορολογητέου εισοδήματος, με αντίστοιχη μείωση της Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Η τρίτη, που αυξάνει τις εισφορές στο 20%, θα έχει μεταβατική περίοδο όχι έως το 2019 αλλά το 2021, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλότερα, για αυτούς που θα επιλέξουν Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ και αντίστοιχη ανταποδοτική.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση να ξεκινήσει με εισφορές 14%, 17% και 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% (ή 14%) του εισοδήματός τους, θα δικαιούνται τα 12/20 (ή 14/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 (ή 268,8 αντίστοιχα) ευρώ, ενώ θα έχουν ανάλογη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές στο 14% (ή εναλλακτικά 17%) θα λάβουν 15/20 (ή 17/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 288 (ή 326,4) ευρώ συν το ανταποδοτικό, ενώ όσοι αγρότες επιλέξουν το 20%, θα δικαιούνται ολόκληρη την Εθνική, δηλαδή 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό.

Τέλος, θα υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες που αν και επέλεξαν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές, θα θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, μέσω εξαγοράς καθώς και δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης, ώστε να λάβουν υψηλότερη σύνταξη.

Μπαλαντέρ στην κυβερνητική πρόταση θεωρείται ο ΟΓΑ και η πιθανότητα αυτονομίας του, παρότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ενιαία θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην τελική κυβερνητική πρόταση να υπάρχουν και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως για όσους αγρότες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Καθώς βέβαια και τα περιθώρια παρεκτροπής από τους στόχους των φορολογικών εσόδων είναι ανύπαρκτα, όσο μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους αγρότες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, τόσο θα αυξάνονται για αυτούς με τα πολύ υψηλά. Κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό πακέτο παίζει επίσης ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, που θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε πολλά επίπεδα από τους ετεροεπαγγελματίες, το μητρώο αγροτών και η κάρτα αγρότη.

Με βάση τα τώρα ισχύοντα (Μνημόνιο), η κυβέρνηση καλείται να αυξήσει τον συντελεστή φορολόγησης των κερδών των αγροτών σε ορίζοντα 2ετίας από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%. Το προηγούμενο διάστημα ζημώνονταν ιδέες για παροχή μεγαλύτερου μεταβατικού διαστήματος αύξησης των φορολογικών βαρών για τους αγρότες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει έξτρα έσοδα 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων. Παράλληλα, όμως, προβλέπει και 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, έναντι 36 εκατ. ευρώ το 2015.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, επίσης, να δώσει τη δυνατότητα στην αγρότισσα και στα άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο κι όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο θα προβλεφθεί και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

euro2day.gr

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή