Διπλό πλήγμα για τους αγρότες!

Οκτώβριος 30, 2015
jumbo-banner

Δύο μέτρα φωτιά για τον αγροτικό κόσμο περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, καταργείται η φοροαπαλλαγή στο πετρέλαιο Diesel που είχαν οι αγρότες και την ίδια ώρα 3πλασιάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 20015 ενώ η ισχύς του προβλέπεται έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 3πλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου πως θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων καθώς οι αγρότες ενδέχεται να μετακυλήσουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές.

Κινδυνεύουν με αφανισμό

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την κατάργηση της διάταξης που ίσχυε και προέβλεπε συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 εκατάλιτρα μπύρας το χρόνο και την αύξηση τους στο 75%.

Από 1η Ιανουαρίου οι τιμές της μπύρας που παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία θα είναι αυξημένες και από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα διάταξη, οι μειωμένοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία καθορίζονται ως εξής: α) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,30 ευρώ β) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,43 ευρώ γ) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα μπύρα ετησίως.

Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,56 ευρώ δ) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,95 ευρώ.

Για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ο όρος «ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο» σημαίνει ζυθοποιείο το οποίο πληροί τις εξής προϋποθέσεις: Είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο, χρησιμοποιεί δικές του εγκαταστάσεις και δεν λειτουργεί βάσει αδείας εκμεταλλεύσεως άλλου επιτηδευματία.

Θεωρούνται επίσης ως ένα μόνο ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο δύο ή περισσότερα μικρά ζυθοποιεία όταν αυτά συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας.

enikonomia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot